duminică, 17 august 2014

George Calinescu - Enigma Otiliei

         Romanul balzacian si social obiectiv.
   Romanul balzacian este in esenta un roman doric care releva un anume tip de valorificare a formulei realiste.
    George Calinescu este o personalitate complexa a literaturii romane, este adeptul romanului realist si ganditorul deplin al spiritualitatii romanesti.
    Enigma Otiliei este un roman realist, obiectiv de factura clasic-balzaciana. Evenimentele sunt relatate din perspectiva unui narator omniscient; naratiunea este la persoana a III-a; actiunea are loc in Bucuresti, in casa lui Costache Giurgiuveanu de pe strada Antim.
   Tema romanului o reprezinta viata burgheziei bucurestene de la inceputul secolului XX, societate aflata sub puterea distrugatoare a banului. Intreaga actiune este concentrata in jurul averii lui Costache Giurgiuveanu, un batran avar, si sunt implicate mai multe personaje interesate mai mult sau mai putin de mostenirea acestei averi.
   Titlul romanului s-a numit initial "Parintii Otiliei" reflectand ideea balzaciana a paternitatii, scriitorul urmarind in roman degradarea relatiilor din interiorul familiei care duce implicit la degradarea intregii societati.
    Actiunea romanului nu se desfasoara pe un singur fir epic, ci se structureaza pe doua planuri:
1. Primul plan ilustreaza istoria mostenirii, care dezvolta conflicte intre cele doua familii implicate: Costache Giurgiuveanu - Otilia si clanul Tulea. Eforturile acestora sunt canalizate statornic spre inlaturarea Otiliei de la mostenire.
2.  Al doilea plan al romanului prezinta destinul tanarului Felix Sima. Pe celalalt plan, al luptei pentru mostenire, clanul Tulea cunoaste declinul familial.
   Tipologia personajelor este de esenta clasica. Fiecare personaj este caracterizat prin mai multe mijloace si releva un portret in miscare aflat sub tirania timpului.
   Felix Sima este tipul intelectualului in formare si personajul martor. Ramas orfan, vine in Bucuresti pentru a studia medicina si pentru a se dedica profesiei alese. Locuind in casa unchiului sau, Costache Giurgiuveanu, Felix se indragosteste de Otilia. Vizitele lui Pascalopol si generozitatea  fata de capriciile Otiliei ii starnesc invidia si gelozia, vazand in Pascalopol un rival.
   Otilia reprezinta eternul enigmatic feminin. Este fata adoptiva a lui Costache, numele ei de familie fiind Marculescu. Este iubita de tatal sau adoptiv, de Felix si de Pascalopol. Clanul Tulea doreste sa o alunge pentru a pune mana mai usor pe averea lui Mos Costache.
   Costache Giurgiuveanu este tipul avarului. El incearca o gama variata de sentimente: iubire fata de Otilia, simpatie fata de Felix, prietenie fata de Pascalopol si toleranta fata de clanul Tulea. Desi este inconjurat mereu de membrii acestui clan, singurii care tin cu adevaratla batran sunt cei doi orfani, Felix si Otilia, precum si vechiul sau prieten, Pascalopol. Cele mai incordate relatii le are cu Stanica Ratiu, pe care-l numeste pungas si pe care-l suspecteaza ca vrea sa-i fure banii. Tocmai de aceea el incearca mereu sa-l goneasca pe Stanica din casa sa.
   Pascalopol se incadreaza in tipologia burghezului rafinat. Este privit de celelalte personaje ca fiind un domn de o noblete desavarsita, echilibrat si rabdator, plin de tact fata de toti, desi observa rautatea Aglaei, avaritia lui Costache sau ipocrizia lui Stanica. O iubeste pe Otilia si ii implineste toate poftele. Se casatoreste cu ea, dandu-i mai tarziu libertatea de a se casatori cu un conte din Spania.
  Clanul Tulea este compus din Aglae, Simion, Aurica, Olimpia, Stanica Ratiu si Titi. Aglae este capetenia clanului, este baba absoluta fara cusur in rau; pe Otilia o vede ca o piedica in luarea averii lui Mos Costache. Simion este tipul senilului; Titi este tipul retardului; Aurica este fata batrana, invidioasa pe Otilia si ar vrea, la fel ca Aglae, sa o alunge. Stanica Ratiu este tipul parvenitului, a arivistului fara scrupulemorale si al demagogului; acesta provoaca moartea lui Costache, furandu-i banii de sub saltea.
     Calinescu scrie un roman realist,obiectiv in care exista contact cu viata si in care se impletesc diferite elemente, cum ar fi cele clasic-balzaciene, cele romantice si cele moderne, care fac din Enigma Otiliei un roman de referinta din literatura romana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu