joi, 14 august 2014

Graham Swift - Ultima comanda

   Graham Swift s-a nascut in 1949 la Londra si a studiat la Dulwich College si Queen's College (Cambridge), iar apoi la Universitatea din York. Este unul dintre cei mai apreciati romancieri contemporani din Marea Britanie. In anul 1983 a fost inclus de Book Marketing Council pe lista celor mai buni 20 de tineri scriitori britanici,publicata de revista Granta.
    Ultima comanda este un roman distins cu prestigiosul Booker Prize in 1996 si ecranizat cu succes in 2001 in regia lui Fred Schepisi, cu Michael Caine si Helen Mirren in rolurile principale. Aceasta carte vorbeste despre nevoile umane si despre tandrete.
   Romanul spune povestea unor patru prieteni care se intalnesc in carciuma lor preferata dintr-un cartier muncitoresc al Londrei. Sunt pe cale sa porneasca intr-un pelerinaj a carui scop este sa indeplineasca ultima dorinta a prietenului lor raposat si tata adoptiv al unuia dintre ei, Jack Dodds. Dar, inainte sa ajunga in oraselul de pe malul marii unde vor duce la indeplinire"ultima comanda" a regretatului Jack, complicatele relatii dintre cei patru, implicandu-le de asemenea pe sotiile lor si copiii lor, se dezvaluie lent, prin impletirea multiplelor fire narative si a vocilor personajelor. Dincolo de prietenia si de loialitatea care ii leaga, fiecare are un secret intunecat, iar in dialogul lor molcom si aparent banal se pot ghici vinovatii, tradari si resentimente puternice, pe cale sa rabufneasca.
   Personaje: Bernie, Vince, Sue, Lenny, Ray, Amy, Margate, Jack, Vic, Lenny.
   Cateva citate:
" Nu mai distingi nici cer, nici mare, nici vant, sint complet amestecate, dar cred ca si daca nu erau, tot aia ar fi fost din pricina pinzei care mi s-a pus pe ochi."
" Uneori numai calul, in toata splendoarea lui, conteaza."
" Dar care e maarele secret si care e marea rusine?"
" Ciudat lucru si mandria asta. Il umfla pe un om mic, dar asta nu-i nimic pe linga ce-i face unui om mare care se teme sa nu para mic."


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu