joi, 2 aprilie 2015

Teoria literaturii

          Literatura provine de la cuvantul latin litera -> cel mai mic element al scrisului alfabetic.
Textul poate veni de la latinescul textum = tesatura. La fel cum tesatura este formata din imbinari de fire, asa si textul este alcatuit din cuvinte si propozitii. La baza operelor literare se afla dorinta umana de a lasa in urma ceva creator, care sa supravietuiasca autorului.
       Cele mai vechi manifestari ale acestei dorinte sunt desenele preistorice din pesteri, care contin informatii "codate" sub forma de semne vizuale.
Poezia orala consta din texte stocate in memoria menestrelului si puteau fi recitite la cerere. Aceasta componenta orala a fost reactivata in sec XX prin intermediul radioului, benzilor ingregistrate si mai nou audio cartilor.
Audio literatura si versurile cantecelor prezinta trasaturile acustice ale fenomenului literar. Dimensiunea vizuala si orala a textelor literare s-a estompat in decursul istoriei.
In timp ce in Evul Mediu elementul vizual al scrierii era foarte important in manuscrisele bogat decorate, inventarea tiparului si perioada moderna duc la disparitia elementului vizual sau il reduc la cateva ilustratii in text.
Iconoclasmul modern restrictioneaza dimensiunea vizuala a textelor si vede scrisul ca un mediu ce poate functiona cu putina legatura cu elementul acustic al limbajului.
Paratextul e format din elementele ce intra in alcatuirea orizontului de asteptare al operei.
Hipertextul reprezinta derivarea unui text din altul, fie prin transformare, fie prin imitatie. Parodia este un hipertext.
Intertextul este tot ceea ce situeaza in mod explicit un text in relatie cu alte texte, sub forma citarii
Intertextualitatea  -> atunci cand intelegem ca orice enunt este o permutare, o asimilare si o prelucrare de enunturi anterioare. Intertextul constientizeaza si adanceste un adevar formulat inca demult, ca nimic nu este nou sub soare, ca totul s-a scris deja si noi de fapt doar rescriem si ca tot universul e o carte din care facem parte si noi.
Antiliteratura este o criza a ideii de literatura, concept legat de avangarda de la inceputul sec XX.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu