miercuri, 14 ianuarie 2015

Vergiliu - Eneida

                         Poet latin, autor al epopeei in versuri Aeneis, considerata epopeea nationala a romanilor. Multe din datele biografice nu sunt sigure, cele mai multe informatii dateaza din perioada antica tarzie sau provin din legende ale evului mediu timpuriu.
              Eneida, alcatuita in hexametri in 12 carti, este considerata epopeea nationala a romanilor, bazata pe legenda conform careia, Enea, erou troian de origine divina, dupa caderea Troiei si lungi peregrinari, ajuns in Latium, pe tarmurile Italiei, fondeaza o colonie, din care va rezulta mai tarziu Roma. Cele 12 carti ale epopeei sunt grupate in doua parti. Primele 6 carti infatiseaza evenimentele care au avut loc in al saptelea an de rataciri pe mare. Dupa ce flota lui Enea este aruncat de furtuna pe tarmurile Africii, regina Cartaginei, Didona, ii gazduieste pe troieni. Didana se indragosteste de Enea, aceasta insa, in urma indemnului lui Jupiter -  o paraseste pt a-si indeplinii menirea intemeierii unui stat infloritor in Italia. Dezamagita, Didona se sinucide, injunghindu-se cu sabia lui Enea. In ultimele 6 carti se povesteste debarcarea lui Enea in Italia, la gurile Tibrului. Aici se casatoreste cu Lavinia, fiica regelui din Latium.
         Vergiliu a murit inainte de a-si desavarsi opera. Augustus a dat ordin legatarilor testamentari ai poetului, Varius si Tucca, sa nu distruga manuscrisul cum dorise Vergiliu, ci sa-l publice ca atare, cu un minimum de prelucrari. Chiar neadusa la perfectiune, Eneida a fost recunoscuta de la inceput drept una din capodoperele literaturii, alaturi de epopeele homerice, Iliada si Odiseea, care i-au servit ca model, influentand generatiile ulterioare de scriitori, pana in perioada umanismului.
          Opera incepe cu asa zisa retragere a grecilor de pe pamantul troian si aparitia calului de lemn in fata cetatii. Enea, conducatorul troienilor, este indemnat de catre mama lui, Venus-Afrodita sa plece din cetatea Troiana. Acesta primeste un semn ca fiul lui va fi aparat de zei si isi pierde sotia. Troienii naufragiaza in insula lui Licurg, de unde, pleaca. Ajunsi pe insula Delos, oracolul zeului Apollon ii trimite in Creta und eciuma se napusteste asupra lor. Enea sfatuit de Afrodita, merge la regina Didona, dar actioneaza din nou facandu-i sa s eindragosteasca unul de celalalt, mai tarziu cununandu-i pe cei doi.
Ajuns in Italia, Enea merge in infern pt a-i cere tatalui sau sfaturi. Acolo o intalneste si pe sotia lui care nu a vrut sa ii vorbeasca. Troienii pleaca in tara regelui Latinus. Acesta avea o fiica, pe Lavinia care era promisa regelui Turnus. Juona o trimite pe Alecta sa puna ura intre regi. Astfel incepe razboiul. Juona ii tine partea lui Turnus, aparandu-l. Amazoarele i se alatura, dar troienii omorand-o pe regina lor, ii sperie armata lui Turnus. Enea este ranit crunt de o sageata, dar mama lui il vindeca. Junona nu renunta pana nu o trimite pe sora lui Turnus sa-l apere. Cea din urma incercare fu in zadar. Pentru o clipa, Enea, se gandeste sa nu il omoare pe Turnus dar amintindu-si de moartea prietenului sau Palas, il injunghie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu