Iliada este o epopee din a doua jumatate a secolului VIII i.Hr. Este compusa din 15.337 hexametrii dactilici si divizata in 24 de canturi. Textul a fost probabil compus intre 850 si 750 i.Hr.
Tema o reprezinta razboiul Troiei, in care se confrunta aheii veniti din Grecia cu troienii si aliatii acestora, fiecare tabara fiind sustinuta de diverse divinitati cum ar fi Atena, Poseidon sau Apollo. Dupa 10 ani de razboi, soarta acestuia nu continua prin numeroase lupte colective sau individuale care ilustreaza figuri ca Ajax, Hector sau Patrocle. In final aheii inving gratie victoriei lui Ahile care il ucide pe conducatorul troian in lupta directa.
Opera Iliada este impartita in sapte mari capitole. Marul de aur este capitolul care deschide calea. Ne este prezentat locul in care se desfasoara actiunea (in palatul de clestar al lui Jupiter-Zeus, ce salasluia in muntele Olimp). Aici au dat zeii o petrecere mare, greseala lor fiind ca nu au invitat-o si pe Eris, zeita discordiei. Ea a dorit din aceasta cauza sa se razbuna si in miezul petrecerii a deschis usile cu zgomot si a aruncat la picioarele zeitelor un mar de aur, precizand ca el este destinat celei mai frumoase dintre ele. Dupa mult timp in care nimeni nu a ridicat marul, a venit la Zeus fiica sa Venus-Afrodita, urmata de Atena si Hera. Nestiind pe care sa o aleaga, le-a sfatuit sa gaseasca un muritor drept judecator. Afrodita a fost cea care l-a gasit pe Paris, caruia ii promite ca ii va darui dragostea celei mai frumoase muritoare, a Elenei. Zeita primeste marul de aur. Cupidon face ca Paris si Elena sa se indragosteasca unu de celalalt. Din pacate, Elena era casatorita cu Menelaos; la nunta acestora facandu-se legamantul conform caruia daca va indrazni cineva sa o i-a pe Elena de langa el, toti pretendentii miresei dinainte de nunta se vor ridica la lupta. Toate acestea s-au intamplat sub atenta supraveghere a zeitei Hera.
Al doilea capitol, Mania lui Ahile, prezinta cum Hriseda a ajuns pe mainile lui Agamemnon; lupta dintre Paris si Menelaos. In al treilea capitol este continuata lupta, zeii parasind campul de lupta din porunca lui Zeus. Caderea noptii intrerupe lupta, neavand ici un invingator. In capitolul patru, impinsi de zeita discordiei, aheii napustesc asupra troienilor. Capitolul cinci infatiseaza stradania pe care o depunde zeul Vulcan in faurirea armelor lui Ahile. Capitolul sase, Moartea lui Hector, aduce cu sine lupta dintre Hector si Ahile din care Ahile iese invingator. Timp de 12 zile el a continuat sa tarasca trupul dusmanului sau prin tarana. Acest procedeu a luat sfarsit atunci cand tatal lui Hector, Priam a cazut la picioarele lui Ahile si l-a implorat sa-i inapoieze fiul. Opera se incheie cu capitolul Ultimele zile ale Troiei, in care lupta dintre troieni si ahei continua.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu